Italian Champion, World Champion, Vice World Champion & Topdog 2001

Italiaans Kampioen, Wereld Kampioen,Vice Wereld Kampioen & Topdog 2001

Naast zijn eigen zeer succesvolle carriëre heeft Bayron dit ook aan zijn nazaten doorgegeven.
Zo is hij vader van o.a.:
Wereld Kampioen 2004 Margo, Italiaans & Europees Kampioen 2003 Ron, Italiaans & Europees Kampioen 2002 Molly, en diverse Italiaans Kampioenen

Naar aanleiding van Bayron's opvallende carriëre heeft het Italiaanse tijdschrift Working Dogs een heel artikel over Bayron, zijn geschiedenis & zijn nazaten gepubliceerd, met hierin ook de beoordelingen van diverse belangrijke Italiaanse keurmeesters.

 

Portret van een Kampioen en een vererver
Door Alexander Luzi

Op veler verzoek kom ik terug op het uitgebreide artikel dat opgedragen was aan het super ras de Cane Corso Italiano. Na Pianeta Cane Corso, wil ik graag onder de aandacht brengen van de corsisti (Cane Corso liefhebbers) en kynologen, een prestigieuze en daardoor belangrijke hond, welke met zekerheid een duidelijk spoor in de geschiedenis van het ras zal achterlaten. Een schets van Bayron Del Dyrium, eigendom van Dhr. Luigi Di Rienzo, eigenaar van La Valle Dei Lord Cane Corso Kennel.

Bayron is geboren op 27 mei 1997 uit Quasar en Ada. Quasar, een mooi exemplaar, met een uitmuntend rastype, zoveel dat hij in de loop van zijn showcarriere diverse hoogtepunten heeft bereikt, waaronder de titel van Italiaans Kampioen, reproductie kampioen en Wereld Kampioen in Mexico 1999.

 

 

Toen Bayron pas een jaar oud was, onderscheidde hij zich al van de rest van de honden in zijn klasse, zoveel dat al oefenend op zijn eerste tentoonstelling hij al direct BOB werd van 26 andere honden. Ik heb goede persoonlijke herinneringen aan deze jonge hond, een jonge telg bij een rasbijeenkomst. Ik bleef positief onder de indruk omdat, in tegenstelling tot zijn leeftijdsgenoten, Bayron reeds een belangrijk hoofd had, gemarkeerd, zeer sterk, met een zeer kwadratische en dikke voorsnuit, structureel uitgerust met een opmerkelijk skelet. Van hieruit steeg zijn carriëre in een razend tempo: al snel werd hij Italiaans Kampioen, reproductie kampioen, Vice Wereld Kampioen in Oporto 2001. En daar bovenop nog een Best in Show op de nationale show van Campobasso, een uniek gebeuren voor het ras de Cane Corso, het behalen van 18 BOB, 2 BOG (best in group), TOP DOG 2001 en verder talrijke overwinningen op rasbijeenskomsten.

We bekijken wat de sterke punten zijn van deze uitzonderlijke hond. Bayron is een exemplaar met een uitmuntend type, met een duidelijke mannelijke uitstraling. Zijn hoofd is een referentie voor wat het ras is. Imposant, groot en goed afgetekend, uitgebeiteld, met een optimale schedel-voorsnuit verhouding en samenkomst van de schedel-gezichtsassen, gemarkeerde stop, uitmuntende kwadratische voorsnuit, donker oog, ondervoorbeet binnen de gemiddelde centimeter, uitmuntend pigment en een nobele en eerlijke expressie. Vanaf het hoofd, naar de romp en verder een correcte ruglijn, zeer solide, brede en open borst, front correct en achterhand sterk veerkrachtig gespierd, een meest opmerkelijke skeletbouw, typische vacht voor het ras van stugge structuur en met ondervacht, welke gestroomd is op een donkere achtergrond. Een hond met een overweldigend rastype op alle karakteristieke punten aangegeven in de standaard van het ras. Als we het over Bayron hebben moeten we, naast zijn schoonheid, ook aandacht schenken aan zijn karakter: gebalanceerd, altijd alert, maar ook aanhankelijk naar zijn baas, maar wantrouwig naar vreemden. Een hond met een vurig temperament wat hij toont als hij uitgedaagd wordt. Zijn hele houding om te bewaken en te verdedigen laat hij zien in werkelijk indrukwekkende acties.

Het is niet een geschreven wet dat een mooie kampioen ook goed vererft. Bij Bayron daarentegen, naast dat hij een belangrijk kampioen is, maakt datgene wat hij vereft hem in mijn opinie nog grootser. Hij heeft enorme rastypische kenmerken die duidelijk in een groot deel van zijn nazaten terug te zien zijn, waardoor deze kenmerken nog belangrijker zijn. Opvallend bij het doorgeven van deze typische bijzondere kenmerken, zoals optimale verhoudingen, een opmerkelijk skelet, is in de reuen en de teven altijd het aanwezig zijn van het correcte geslachtstype. Wat vreemd is, is dat hij op deze manier ook succesvol vererft bij teven van een ander type en bloedlijnen. De successen van zijn nazaten op tentoonstellingen, laten zien dat Bayron echt een van de beste van het ras is. Hierdoor krijgt hij een nog grotere invloed, als we terugdenken aan de successen van Molly, zeer typische teef, Italiaans Kampioen, eerste in de tussenklas op de Worlddogshow 2000, Europees Kampioen 2002. Maggy, Italiaans Kampioen, 2de in Kampioensklas op de Europees Kampioenschap 2003, Grace, Italiaans Kampioen 2004 en Margo Wereld Kampioen 2004 in Brazilië (beste teef). Bij de reuen Brenno, een uitmuntend exemplaar, Jong Italiaans ENCI Kampioen, Italiaans Kampioen. Ron, met slechts de leeftijd van 2 jaar behaalde hij al de titel Italiaans Kampioen en Europees Kampioen 2003 en BOB. En verder nog vele andere interessante honden welke binnenkort in de showring aan u getoond zullen worden.

 

 

De Cane Corso is een oud ras, maar tegelijk een jong ras. Het is nog niet zo lang geleden dat de gerichte selectie in dit ras begon. De keuze van fokdieren is vandaag de dag belangrijker dan ooit en moet met uiterste voorzichtigheid uitgevoerd worden. De mens welke de natuurlijke selectie vervangt, zal zijn eigendom moeten kiezen uit exemplaren welke gezondheid, exterieur en karakter kunnen doorgeven aan hun nazaten, om te slagen het doel te bereiken. Het aantal fokkers van dit ras is in de tussentijd aanzienlijk gestegen. Om aan de vraag te voldoen wordt een enorm aantal honden gefokt, vaak met minder goede combinaties waarvan de resultaten duidelijk mogen zijn. Hierdoor is er een flinke afname van honden met een middelmatige kwaliteit, met steeds mindere homogeniteit en soms met karakter defecten. Binnen deze huidige situatie in het ras, laat Bayron met de kwaliteit van zijn nazaten zien echt waarde te hebben. Een voordeel voor de Cane Corso is, dat de kleuren waarnaar zoveel vraag is en die zo gemakkelijk te verkrijgen zijn, er ook voor zal zorgen dan deze fokkers uiteindelijk in een crisis terecht zullen komen, waarbij de serieuze fokkers, verantwoordelijk en gepassioneerde liefhebbers, dankzij hun gerichte selectie, dit ras de pracht geven die het verdiend. Het S.A.C.C., de rasvereniging, heeft na het maken van de geschiedenis van de Cane Corso Italiano, vandaag de dag de niet eenvoudige taak om de ontwikkeling van dit ras in positieve banen te leiden, om voor een kynologische vooruitgang van het ras te zorgen. Met dank aan de echte liefhebbers die dit proberen te bereiken, zonder overbodige en schadelijke halsstarrigheid. Met dank aan de medewerking van Dhr. Di Rienzo en wij wensen Bayron een lang leven en ook voor alles wat van deze kampioen afstamt.

 

                                 Europees & Italiaans kampioen Molly

              Wereldkampioen Margo

     Europees & Italiaans kampioen Ron

 

Beoordelingen van Bayron?

Guido Vandoni:
Exemplaar met goede mannelijke uitstraling, optimaal hoofd, uitmuntend profiel, correcte beet, optimale verhoudingen schedel-voorsnuit, oog zeer gepigmenteerd, zeer gebalanceerde romp, optimale borst wijdte, goede boven- en onderbelijning.

 Paolo Dondina:
Optimale algemene conditie en van de vacht, zeer krachtige hond, hoofd met mannelijke uitstraling, met correcte verhoudingen, droge hals, diepe borst, correcte verhoudingen hoogte-lengte van het lichaam, goed gespierde achterhand, beweging goed.

 Michele Palazzo:
Correct gebit, exemplaar met type, lichaam van juiste lengte, goede afmetingen van het skelet, rechte benen, hoofd met goed volume, schedel van goede vorm, verhouding en profiel, uitmuntende kwadratische voorsnuit, uitmuntende stop en lippen, oog in goede positie, goede kleur en vorm, oor goed ingepland en gedragen, goede nek, goede schouder, lichaam goed ontwikkeld in drie dimensies, goede lendenen en romp, staart goed aangezet en gedragen, beweging vloeiend met goede stuwkracht vanuit de achterhand.

 Pier Giovanni Staderini:
Correcte ondervoorbeet, solide constructie, sterk skelet, correcte benen, mooi hoofd, mooi oog, solide lichaam, krachtige achterhand, mooie rugbelijning, mooie hoekingen, zeer goede beweging.

 Alfredo Alessandri:
Correcte ondervoorbeet, optimale verhoudingen schedel-voorsnuit, optimaal in profiel, mooie kwadratische voorsnuit, goede expressie, goede schedel, optimale bovenbelijning van de romp, optimale hoekingen van de ledematen, karakteristiek gangwerk, vacht met uitstekende pigment, optimaal gedragen staart.

 Raffaello Mariotti:
Een ware Corso, typisch en expressief, sterke constructie, uitmuntende diameters, sterke mannelijke nek, zeer mooi hoofd. Zijn lichte convergentie is perfect, optimale verhoudingen schedel-voorsnuit, correct gebit met lichte ondervoorbeet, voldoende hoekingen, beweeg goed.

Danilo Giorgio:
Mannelijk exemplaar wat in zijn geheel bij elkaar past. De correcte proporties worden aangeduid door de verhoudingen in het hoofd. Kenmerkend als een voorbeeld voor het ras, omdat hij typischheid en nobelheid in zijn geheel samenbrengt, een exemplaar dat passend is in zijn constructie, zijn profielen en zijn beweging. Vloeiend gangwerk met typisch temperament voor het ras.

 

Dank aan Nancy Koper voor de vertaling